BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, December 22, 2009

kasutmu yang istimewa.

aku cuba berada dalam kasutmu.

ya, aku faham kasutmu itu, bukan seperti yang kau mahu. aku turut bersimpati. tapi, tak perlu agaknya kau menyalak menyalahkan si tukang kasut atas kesilapannya yang kau anggap bodoh. ya, mungkin dia salah, berikan dia masa untuk membetulkan. kau kan ada surat jaminan 1 tahun. daripada sirim. jadi tak perlulah menunjuk-nunjuk yang hanya kau saja layak memakai kasut itu. ya, aku tahu dan lain pun begitu, yang dirimu adalah golongan istimewa yang tidak harus diberikan masalah. kerana dirimu istimewa, ya aku tahu dan lain pun begitu. ataupun mungkin kau harus mencari kedai kasut baru jika kau berasa kedai si tukang kasut, yang selama ini membuatkan dirimu istimewa di mata kami, tidak lagi mampu memberikan apa yang kau mahu.


syukur kasutku cantik jahitannya. tapi terasa was-was jika kasut itu sesuai dengan imej ku yang kampung ini.

Friday, December 11, 2009

aku manusia

baru sampai rumah. bekejar ke Maybank melangsaikan kredit tertunggak. tepat 10.55 malam. di luar, seorang budak kecil lingkungan 5 tahun sebaya adikku, sedang menangis teresak-esak. muka kesedihan. ditanya, hanya mengangguk. non-verbal communication.

Fahamanku: ibu dan dirinya terpisah. mungkin pagi tadi, waktu aku ke-busy-an mencari singgahsana di dunia yang lain. oh kasehan! budak itu. terasa seperti berlakon dalam cerekarama sabtu 10 malam hanya di tv3 pulak.

lantas aku belikan KFC's Whipped Potato Large. segera menelefon dan bertindak bersama Edwin. berbincang dan berdiskusi, kami menyimpulkan satu penyelesaian.

:: pergi Balai Polis -> bawa budak tu-> hebahkan budak hilang kat Sandakan FM, Borneo Daily Post -> mak dia datang ambil -> kitorang jadi Hero seketika ::

Bertindak= menuju Balai Polis. eh, tutup. oh lupa! Balai Polis pun ada office hour. (baru tahu, ilmu baru.)

kecewa. dalam kereta, kami lihat dari kejauhan gelagat orang ramai lalu lalang di hadapan si kecil. melihat sejauhmana keperimanusian mereka. Hampa, tiada yang peduli. Guys, atleast say Hi! or even tunjuk muka bersamamu ke? masih dalam kereta menunggu Hero penyelamat dunia. kami menunggu. tak buat apaapa.

akhirnya. si Hero muncul. berjantina perempuan. 2 0rang. berkereta Saga hitam berpakaian Bukit Bintang tapi slang Sandakan. wow! taksub sekejap.

berempat kami masing-masing mengemukakan hipotesis sendiri. turut serta tanpa berbicara, seorang lelaki yang kelihatan sibuk membelek i-phone agaknya. buatan China.

i- kesian budak ni. dari tadi dia kat sini. mungkin dia terpisah dengan mak dia.
ii- kitorang nak bawa ke Balai Polis (yang dah tutup) tapi dia tak nak. cakap pun tak.
iii- tapi boleh jadi, ni just sindiket. kang tak pasal-pasal kita kena rompak + bunuh = mati sia-sia.
iv- tapi muka dia tak lah macam typical muka budak sindiket.
v- kami terdiam seketika. mata tertumpu pada budak tak berdosa yang kotor badannya, tak berselipar.

eh! mana Whipped Potato yang aku beli tadi? oh, dia simpan kat tepi. eh! kenapa tak makan? oh, dia nak makan sikit-sikit, lapis perut, bertahan. sehingga mak dia datang. oh simpati lagi. aku bermonolog dalaman.

vi- jadi, bagaimana??


KLIMAKS

"budak ni? ala, dia memang selalu ada kat sini. kadang dia kat sana kadang dia kat situ. setiap malam. mak dia ada,cleaner. mop-mop lantai. dia memang tak nak cakap. bila orang tanya, dia buat-buat sakit kepala"

kebetulan si kecil berekspresi sedemikian.

"hoi budak, dah balik! dah malam ni, kang aku panggil polis baru tau" titah si lelaki ber i-phone dengan lagak selambanya sambil menuju masuk ke Maybank Indah Jaya, Batu 4, Sandakan.

"Nanti la aku balik la. kejap lagi." si kecil bersuara.

Empat pasang mata berpandangan. muka berubah. cepat-cepat masuk kereta. dan gelak nak mati.


syukur aku masih berperikemanusian di saat itu. jika kalian?

Thursday, November 19, 2009

perlukah aku mengganti baju yang baru?

sudah 3 hari aku memakai baju yang sama.
terasa selesa memakainya.
sejuk.
tapi, mungkin sudah tiba waktunya untuk aku menukarnya.
si baju terasa tidak selesa, rimas di badanku.
mungkin.

sedayanya aku tidak menggantinya.
kerana keselesaan.

mungkin
aku harus terus bermimpi.
kerana baju mulai masam dan berdaki.

aku lelah mencari baju yang sesuai
yang cantik terlekat di tubuhku
yang sejuk walau berharian di susukku
yang cocok digaya dengan apa sahaja.

yang ku impikan
baju itu terus bertukar menjadi kulit
agar kekal terlekat dan melekap
menjadi sebahagian dariku.


perlukah aku mengganti baju yang baru?

Wednesday, November 11, 2009

ini detiknya.

3 tahun sudah berlalu. dilipat kemas menjadi kenangan dan disimpan rapi sebagai panduan dimasa depan. kenangan itu semua bermakna. biar pahit mahupun gembira. buat apa menyesal jika semua ini adalah ketetapan dari-Nya.

ingin berterima kasih pada insan-insan (maksudnya ramai..) yang bersama-sama sepanjang perjalanan yang jauh namun terasa singkat dipenghujungnya.
ayat perlu disusun rapi, dikepil bersama kepingan foto waktu bersuka ria.

nanti. masih menunggu ilham.

kadang-kadang perpisahan itu perlu;
untuk mewujudkan perasaan rindu tika berjauhan.
kadang-kadang perpisahan itu dapat merapatkan jurang ada kerana merindui detik-detik tika bersama.

airmata ini bukan kerana kesedihan kita bepisah
tapi merindui detik kita tidak lagi bersama melakukan kebiasaan yang sama.

cuba menahannya dari mengalir.

Sunday, October 25, 2009

sudah ku jangka.

bersama kini tidak.
berdua kini individu.
bersalam kini selingkuh.

cepat-cepat.
ubati luka.
lekas-lekas
terus mencari.
kejar-kejar
sampai diri mengah.

entah.
mungkin tidak mungkin
entah
sabar untuk siapa
entah
sampai bila.

jika kau pergi.
bulan dan bintang tetap masih di langit.
jika kau pergi.
air mengalir takkan berhenti.
jangan khuatir tentang diriku.
takkan ku merinduimu.

menanti cerita seterusnya. dan semestinya penghujung yang tetap begitu.

(credit: jika kau pergi by imran ajmain. )

Sunday, October 4, 2009

perjuangan bermula.


segala kebencian, segala pergaduhan, segala pertengkaran, , segala permusuhan, segala caci maki di facebook, segala kesentapan... bakal berakhir selepas 11 oct 2009, 12 malam.

selamat maju jaya semua!
buktikan siapa loser yang sebenar.
opss.

Saturday, September 26, 2009

aku semakin yakin.


cerita 1:
sedang berkumpul bersama keluarga besar, tetiba makcik A bertanya, "pis, betul ke gosip rozita che wan(?) dengan datuk K tu?" aku tersenyum sambil menggeleng kepala, tanda tak tahu. belum sempat aku menjawab, makcik B mencelah,"ah! dia tu mana tau apa-apa, tak guna dia belajar jauh-jauh tapi cerita ni pon tak tahu" huh??? Tercengang. bila masa aku amik subject 'Introduction To Gossips in Malaysia, GOS311' ?

cerita 2: sedang memandu menghantar sepupuku, dia tetibe bertanya, "abang, betul ke siti nurhaliza kena hisap rokok dulu sebelum start menyanyi?", aku terkesima dan memandang wajah 9 tahunnya yang menanti jawapan. "emm" jawap ku, 50-50.



semuanya mengukuhkan lagi yang aku harus mengambil MC221-Bach. of Mass Comm. (Hons) (Journalism), supaya lebih arif dan peka akan isu-isu semasa.

Friday, September 18, 2009

fasa kehidupan

Kepulangan kali ini membuatkan aku terfikir yang kehidupan ku sekarang sudah berubah. Tidak sama lagi dengan 3 tahun kebelakang. Ibuku sudah memakai krim 7 anti penuaan. Kakakku sudah mengumpul emas ibu2. Bapaku bangga menggelar dirinya atuk. Adikku makin petah dan menyakitkan hati.

Ibubapaku tidak lagi membebel menyuruh belajar dan masuk ke university. Kini, mereka kesepian keseorangan menanti kepulangan kami dari perantuan.

Aku dan kawanku tidak lagi berbicara tentang kebencian pada math, fizik, biologi mahupun kimia. Kini masing-masing mengeluh dalam bangga bercerita assignment yang menggunung tak terdaki.

Aku dan sepupuku tidak lagi bersantai, bergosip, bercerita tentang “bagaimana menghapuskan bulu kaki” mahupun “warna apa paling in musim ini”, kini, masing-masing sibuk mengumpul harta; menyewa rumah, membeli kereta tidakpun “susu anak yang paling sesuai untuk anaknya”. Aku terdiam.

Namun, aku? Masih tersekat dengan kenangan semalam. Masih terdesak mencari keseronakkan dunia. Mungkin juga kerana aku berasa belum sedia menerima fasa hidup yang semestinya akan tiba.


Aku takut menjadi dewasa.

Tuesday, August 11, 2009

meneruskan hidup

mula belajar untuk berdikari.
berdiri atas kaki sendiri.
tak perlu cubit paha kanan, terasa di kiri.
semuanya tanggungan sendiri.

mungkin mereka teman ketawa.
mungkin jua mereka sedang ketawa
dibelakang.
mungkin mereka sedia membantu.
namun mencaci mengata
dibelakang.

mereka tergelak.
mereka gembira.
mereka mempermainkan.

tak tahu apa sebenarnya terjadi
tak apa.
hidup perlu diteruskan.

Saturday, August 1, 2009

jangan bersedih lagi



Sahabat-sahabat ku kini berhadapan dengan pergolakan jiwa remaja. Satu perasaan padaku wajib dilalui oleh seorang remaja. Aku? mungkin pernah melaluinya. Namun bukan di atas kertas. Peritnya, masih sama. agaknya.

Kawan-kawan.

Maaf aku tak mampu menenangkan kalian. Maaf kalau mutiara kata yang aku tiupkan itu rupanya hempedu, pahit untuk ditelan. Maaf.

Betul, aku pada kalian, tidak faham apa yang kalian lalui. Namun, aku pernah rasa rendah seperti kalian hadapi sekarang.

Apa yang mampu lakukan adalah berdiam diri. Membiarkan mereka berfikir langkah hidup seterusnya. Mahu kata sepatah, aku usahakan. Tapi maaf kalau terlebih.

Tapi ketahuilah. Ubat paling mujarab adalah menelan pedihnya sendiri. Kerana diri lebih arif tentang dirimu. Pujuklah hati kalian, sedapkanlah hatimu.

Maaf, aku hanya mampu berdiam diri.




Friday, July 31, 2009

26 disember 2006,
detik dimana bermulanya kisah diriku bermandikan hujan emas, dibanjiri permata di tanah orang. mungkin tempoh 3 tahun belum boleh membuatkan aku matang mengenal erti payahnya hidup, namun bagi aku ia cukup untuk aku menilai pedih dan manisnya kehidupan.

melihat rakan-rakan yang baru menapak mencari landasan kukuh, membuatkan aku tersenyum sendiri. rupanya begitulah aku 3 tahun yang lepas. sedaya upaya berpura-pura menjadi tabah di luar, walhal rapuh di dalam.

membenci senior?
sudahku lakukan. berbakul-bakul sumpahan aku seranahkan.
hakka kelakar?
sudah ku amalkan. walhal masih janggal mengangkang sewenang-wenangnya.
aktiviti blog/fakulti yang bodoh?
sudah ku turut semuanya. walau hati bernanah membengkak.
membotakkan diri?
sudah ku lakukan. walau diri tak mungkin bernazarkannya.


tanyalah miss rossalynn
, yang kejemuan membaca makian ku di dalam jurnal harian.
tanyalah nua & fitri, yang pernah memarahiku dan berceramah panjang selepas AGM part 1 ku.
tanyalah mulutku, yang kejang terpaksa mengukir senyum pada senior2 ku.


namun,

lepas difikirkan kembali, betapa semua ini membuatkan aku lebih kuat dan kuat. aku boleh berhadapan dengan semua lapisan(?). lantang bertempat dikala suara diperlukan.
lepas ku kenangkan kembali, semua ini merupakan kenangan yang tak dapat aku lupakan. kenangan paling manis yang tak semua orang dapat merasa.

melihat juniorku, oh! terasa tua menyebutnya, melakukan benda 3 tahun lepas yang aku lakukan, membuatkan aku tersenyum bangga, aku sudah melaluinya.


sabarlah wahai adik-adik ku, masa mu akan sampai jua. dan bila kau di tempatku, pasti kalian tergelak sendirian betapa bodohnya diri bermati-matian menyumpah seranah di dalam blog,diari mahupun jurnal, menulis akan ketidakpuashati atas semuanya. hanya dirimu sahaja tahu apa itu hidup. hanya dirimu.

simpan semua cacian mu ini, dan buka kembali di semester akhir, paling akhir dirimu mampu pergi. pasni ada benih-benih aimata jatuh di anak matamu. haha. percayalah, kerna aku sudah melakukannya.
ya, aku terasa 'pandai'.





1 dingdong: kami la manusia terhebat! (dahulu)

Monday, July 20, 2009

telenovela ep 1

last week memang minggu yg sangat mencabar keimanan buat aku. 2 mimpi ngeri yang memang sangat tak disangka.

nightmare 1:

dikisahkan ada kuasa cuba menguasai dunia. cuba memegang takhta dengan menyebarkan dakyah2 puitisnya. tersungkurlah mereka yang selama ini menjadi cleopatra di dunianya. ajaib sungguh mantera kuasa baru itu. sehingga melupakan rakan kongsinya yang lampau. hibalah si rakan kongsi, terasa tepedaya dengan kata-kata semanis epal merah, namun beracun lagaknya. ya, salju putih. itu namanya. selamat berjaya wahai salju putih. moga misimu tercapai jua.

nightmare 2:

imagine. orang yang paling taknak korang jumpe, tetibe duduk serumah ngan korang, n makan semeja ngan korang. the best part is, pretending dont noe each other. sangat besh. paling best.. langsong x tgok muke.haha. betul, kawan2 kate aku love feeling sorang2. ok, wat bodow!

penyelesaian

nightmare 1:

si rakan kongsi akan meneruskan harinya walao tiap hari memakai plastik padini. akan meneruskan perjuangan walao tahu diri punya TIADA penyokong. tidak mengapa. si rakan kongsi harus memegang kata2 puitis mama juwie, dalam ramai yang menyintai pasti ada yang membenci. haha.

nightmare 2:

sudah2 la. jangan pedulikan kupu2 yang baru keluar dari kepompongnya. biarla dia dengan caranya. dan ingat pesan huzz, setiap yang berlaku pasti ada karmanya. haha.tipu.

selamat berjaya buat semua.

Saturday, July 11, 2009

khalifah baru

8 Julai 2009, secara sah-nya aku menjadi seorang pakcik. aku tao lepas ni tanggungjawab aku makin besar. banyak yang perlu aku fikirkan. hahaha. over. baru hari ni aku dapat tengok foto dia. dari fs kakak aku.

Ahmad Danish Syafie,
-maafkan uncle (awkward!) selalu menjadi orang terakhir mendapat berita terkini tentang dirimu.
-maaf sebab tak datang masa dirimu dirai di majlis berlenggang*,
-maaf tak dapat bersama merasai kegembiraan menyambut kehadiranmu.
-maaf tak dapat melihat dirimu membesar dengan indahnya.


Ahmad Jr,
jadilah seperti paktua dan maktua mu, yang kuat pada pegangannya.
jadilah seperti ibubapamu, yang teguh imannya.
jadilah seperti bibik ina (haha), yang pandai berdikari.
jadilah seperti mang ajid mu, yang bijak lagi soleh.
jadilah seperti bibik ain(so sweet), yang petah lagi telatah.


jangan jadi seperti uncle,
yang masih terumbang-ambing mencari ertinya hidup.


(Ahmad Danish Syafie bin Ruslie, nak balik rumah!!!)

*berlenggang: majlis berurut seluruh badan bagi wanita sarat mengandung 7 bulan. rasanye la.. huhu

Friday, July 10, 2009

melakar pelangi

(hidup adalah memberi sebanyak-banyaknya, bukan menerima sebanyaknya)


Laskar pelangi, karya Andrea Hirata difilemkan oleh Riri Riza, yang menjadi fenomena negara jiran lewat tahun lalu, membuatkan aku beria2 mencari sumber semata2 nak tgok cite neh.


Lepas berkurun lamanya, aku tgok semalam. Memang best. Sinematografi yang sangat indah. Susunan lagu yang baik. Penceritaan orang dewasa dimainkan oleh kanak2 kecil. Slumdog millionaire? Emm, lebeh kuranglah. Tp dalam bajet yang rendah sikit tanpa lagu yg meleret2 la.

habis je filem neh, aku menarik nafas sedalamnya. Terus aku teringat kawan2 aku dulu. Yang mengalami masalah yg sama dengan kanak2 di SD MUHAMMADIAH ni. ‘kemiskinan menjadi penghalang kepada segalanya”

Mereka(my friend la) memang dilahirkan bijak secara semulajadi. Tak perlu menghafal buku setebal-tebalnya. Tak perlu mengulangkaji sampai dinihari, kerana mereka dikurniakan minda yang cerdas oleh-Nya. Tapi malangnya, kesempitan keluarga menyebabkan ada diantara mereka terpaksa berhenti sekolah. Bukan niat mereka untuk tidak cuba mengubah nasib diri, namun keadaan memaksa.

Bukan setakat dana yang kurang, ketiadaan kad pengenalan diri yang sah juga jadi penghalang. yUp, semua ni masih berlaku di tempat aku. Walaupun pada hakikatnya, mereka memang dilahirkan sebagai warganegara, namun tiada dokumen yang sahih bagi membuktikannya.
Kalaulah aku punya kuasa, sedaya upaya aku tolong diorang.

“Kejarlah pelangimu sejauh yang mungkin, yudi”

Friday, July 3, 2009

bakal bersawang.

sebelum balik, beli bekalan di hari mendatang. prinsipnya, kena beli kat sini, kalo beli kat lendu, sah2 la kena guna duit sendiri kan.. haha.. bijak2.

(terpaksa berjimat. dah kena sound dah.. huhu)


nak mula dah drama, telenovela, sitkom musim terbaru. bit excited but sedih gak. last sem kan. huhu. gonna miss lendu! lepas ni, semua fb ke, fs, ms even blog neh pon bakal lah bersawang. ada wi-fi, tp haram laju macam siput 'ngoing-ngoing'.

(bakal la bersawang. hanya bergerak maju bile bercuti shj.. hahah)

apakah yang bakal berlaku? adakah mungkin berlakunya perampasan kuasa? pembunuhan bersiri? nantikan hingga ke penghujungnya.. duhh~~

gud luck kawan2!

Thursday, July 2, 2009

tribute: PRENZO

walaopun x jumpa sume, tapi atleast dapat hangout ngan yg ada pon cukup besh. tapi yela, diri dah makin matang, maka terjadinya sedikit tembok pemisah dalam pergaulan. gituh!


(wimsi: ditangkap oleh si baju biru.. keken!)

(kompleks sukan: motipz?)

(wimsi 2: drift kreta. huhu)

(Bistro: menjadi zirafah. haha)

(makin dewasa..kecuali aku(?))

(from left: uitm,ums,uum,nursing-spa,unimas)

kamu2, pliz2 jgn lost contact! sila la aktifkan diri anda dengan Fs. k!

tribute: D-VAS


sejak minggu lalu, aku terfikir cane nak simpulkan per-holiday-an aku kali neh. puas mengkreatifkan diri, ilham tak datang2 gak.. em. pengakhirannya, neh jek yg mampu aku wat.. mengaplikasikan tema, "pictures can tells hundred of stories behind"

d-vas: 3 manuqs.

(saga games. parking giler xde! )

(tembok: destinasi menjual muka.huhu )

(Festival Sandakan: excited jumpa Sheila Abdul.. duh!!)

(atas pasar@ Hollywood: Fav menu, Mee 5o sen + pisang cicah susu..)

(Jalil Alip: tolong mak aku Katering)


(manuq laris: cuba menongkah arus,hampir dsambar petir.
left: manuq edwin; right: manuq malique)


(teh tarik@ hameed: aktviti fav tengah malam.)
akhirnya, kami decide nak wat baju. designer: manuq edwin.

lepas ni xde lagi :

1) mesej2 setiap 5petang dari M edwin, ajak g joging. yes, saya berjoging! tapi joging 1 round 5 round cuci mata.. huhu. thanx to Taman Sandakan dan Kompleks Sukan sebagai penaja tempat mencuci mata.
2) mesej2 yg dari M malique ajak chur tiap malam, and after party kat Hameed.
3) curi2 keluar ruma tengah malam. ibubapa x risao lagi.. huhu
4) pasang badan kat tembok. panjangkan leher kat Bistro, catwalk sepanjang Harbour Walk. huhu

mulianya cuti kali neh, kitorang langsung xde jumpa 'insani2' baru. sungguh kasehan! huhu


gud luck manuqs 4 ur next level. chaiyo2! luv u n miz u.!



Tuesday, June 30, 2009

persoalan yang tiada jawapan... mungkin

oleh: mohammad hafiz ahmad

Segalanya bermula sekitar tahun 2005, isu bekalan air berjadual, ataupun DIPUTUSKAN bukan lah satu perkara baru di sandakan, sabah. lebih memburukkan keadaan, bekalan elektrik juga sering terpadam tanpa mengira waktu.

hal ini meresahkan penduduknya terutama pemilik premis-premis kecil yang beroperasi sepenuhnya menggunakan sumber asasi manusia ini. aktiviti seharian para suri rumah juga tertangguh akibat masalah yang umpama tiada penghujungnya ini.

(maaf mencarut)

selama 4 tahun penduduk Sandakan terpaksa menerima hakikat bahawa pada setiap hari Inin dan Khamis, bekalan air AKAN diputuskan terutamanya disekitar penempatan penduduk berpendapatan sederhana, seperti Taman Rajawali, Taman Kenari, Taman Merpati dan sekitarnya. Namun, hali ini tidak menjadi kebingungan kepada penduduk di kawasan-kawasan elit, mungkin kerana purata penduduknya adalah 'Jutawan Segera', agaknya.

apa yang pasti, pihak tertinggi masih berdolak dalih dalam menyelesaikan isu ini kerana mungkin beranggapan kurangnya warga yang lantang membidas, lantas membuat kesimpulan, penduduknya adalah lembu yang patuh menurut kata tuannya tatkala mudah menarik tali pada hidungnya. mungkin juga kerana daerah kedua terbesar di Sabah ini ditakhluki oleh bayang-bayang gelap yang pantas memperkotak-katikkan minda dan sanubari penduduknya dengan memerintah menggunakan undang-undang ciptaan kelompoknya.

persoalannya, sampai bilakah masalah ini akan terus berlaku? adakah ini kerana status 'Dalam Pembangunan', penduduknya terpaksa menelan segala keperitan? Dimanakah dan apakah saluran yang betul dan selayaknya untuk warganya mendapatkan penjelasan yang maha benar?

pihak berpangkat harus bertindak, walau agak lembab, menerangkan keadaan sebenar disebalik konflik yang menjadi permasalahan kepada penduduk-penduduk bertaraf 'kebanyakan' ini. walau sudah terhantuk dan terngadah, sekurang-kurangnya masalah ini tidak terus menjadi duri dalam daging dimasa hadapan.



p/s: aku nak tukar course ke Journalism la.. huhu

Friday, June 26, 2009

backstabber.gossiping.fu*k!

aku dengar, aku dah jadi bahan makian. em, tak tao la betol ke x. tapi, nak kata apa? suka hati korang la. meminjam kata pujangga,"ADA AKU KESAHHH???" cak..cak..cakk.ccaakk..

Quote of the day:

"aku tak perlu melacurkan diri untuk mendapat perhatian"

oppss..

for those yang "suka makan daging kaumnya", neh tuk korang...


makan r diri sendiri.. haha!

penghujungnya, aku yang sakit.


awalnya: kalo dia reply msg, aku delete account.


aku kuatkan semangat, msg dia. motif nak tahu the real story. ditakdirkan dia reply.

seperti dijangka, ini yang berlaku. dia salahkan aku, aku salahkan dia.

menyesal? em, tak kot.. (dalam hati, ye!)

sudahnya,aku juga yang sakit.

pesannya, matangkan diri..(duhh!!)

akhirnya: aku delete account..dengan berat hati.. huhu.


Thursday, June 25, 2009

seminggu lagi!!

semingu lagi,
semuanya akan berakhir.
akan aku manfaatkan setiap masa yang ada untuk chur sepuasnya!

list sebelum keberangkatan:

1) makan coto makassar dan sambal goreng (lagi..)
2) buat cheese cake (caiyo2!)
3) bangun pagi, yes PAGI. 8.00 am. start isnin.
4) pergi pasar minggu..(x kot? huhu)
5) tak makan nasi seminggu (motif???)
6) donload movie,'video', lagu banyak2. (yela, harap wifi kat lendu memangla bjanggut)
7) catwalk for the last time kat harbour-walk
8) wat spegeti (walaopon hari tu xdpat sambutan.. sedih!)
9) keluar ramai2 naik kereta cik zaidah. (mimpilah.. haha)
10) jumpa 'banker'.. ah! rindu.. tp nak bagi alasan pe ea?
11) daki bukit sim-sim. tipu.
12) finally, nak jumpa DIA! dah 3 tahon kowt!! A dah jumpa, cam pant*t!

rasa taknak jek balek sane. yela, keadaan dah x same.. sedih.. :(

Sunday, June 21, 2009

ogiring put-put*

kesepian.
ceritera penuh kepropaan.
(sebuah karya agung, yang tidak dimasukkan dalam silibus Kompenan Sastera, KOMSAS ting.2)

watak 1: ibu manuk
perwatakan: telah bercengkerama selama 6 bulan. telah melebihi fasa matang katanya. sangat bangga akan transformasi dirinya. menjadi kupu-kupu malam setelah kondipen akan bentuknya yg baru.

watak 2: ummi manuk
perwatakan: telah men-register-kan diri sejak zaman gonjengnya. penoh pengalaman statementnya. kini beralih rasa ke tempat baru, yang lebih besar pasarannya. sebut saja namanya, pasti bergetar lutut kupu-kupu yang mendengarnya.

watak 3: manuk sendu.
perwatakan: indah ciptaan namun pemilih gamaknya. tipu. bermulut deras pada setiap insan dijumpa. manuk lindungan kaabah, sesuci lebaran, tak pernah berdua.

sinopsis.
.....manuk sendu mengadu nasib kepada ibu dan umminya, kenapa dirinya tidak sebertuah mereka, yang diibaratkan 'ku petik jari, 23 orang buta datang melutut'. sedih sungguh si manuk sendu. bertitahlah ummi dan ibu manuk memberi kata perangsang penuh motivasi kepada si manuk sendu.

ibu manuk: pesan ibu, janganlah bermulut deras tika bertemu buaya. berkelakuan lah sopan penuh kepropoaan tika bersuara.sikapmu yang over harus dibendung untuk memberikan impressi yang baik pada mereka.

ummi manuk: janganlah memilih, kerana setiap manuk didunia ada cacatnya, tiada yang perfecto. lihatnya ummi, buaya tua tak potong pon ummi rembat. asal berdua wahai manuk sendu.

manuk sendu: baiklah.

ummi manuk: ingat, amalkan petua sihir ini jika melangkah keluar dari rumah;


anak mataku si fatimah'
anak mataku, bla bla bla bla..
!@@#$ $$$ @%^&$#@ (*&&^
*&&&^ ^^&***% ((*&&
(petikan terpaksa ditapis)

ibu manuk: ibu pon ada sihir jugak. di import khas dari hutan belukar pedalaman Pahang. amalkan sebelum tidur ya.
peliuk pelintuk aku memakaimu,
sekalian menunduk bla bla,
!@#$ $%^&* &^%%$#&
%^&* (*&&^^$
(petikan terpaksa ditapis)

manuk sendu: baiklah. tapi, perlukah memuja benda yang tak pasti sedangkan melupa yang patut disembah?

ibu&ummi: kau ni kenapa?

pengajaran: lu pikirlah la sendiri, manuk!


*ogiring put-put: sila tanya ibu dan ummi manuk kerana mereka lebih arif.

Sunday, June 14, 2009

pert(J)emuan. unexpected. gonjengan.

hari ni kononnya ktorng wat reunion for form6. tp sygnya yg datang..nan ado! x ramai. memang dah djangka. mungkin bukan dr group aku yg in charge, so agak carca-marba disitu. hahaha. lepas bincang punya bincang, harus ada satu event yg betul2 bolh dkategorikan sebagai the truly reunion. so, ktorng decide nak pegi poring. and i'll be the organizer. huhu. tarikh cadangan: 20 jun. i've 1 week to cantact my fren.. ala, dari fs sudehh.. hahah.

3 jam from sandakan. kena naik bus. dekat ngan kinabalu park.


dalam reunion yg x seberapa tuh, aku terjumpa la ngan kawan2ku yg lama x jumpa. unexpected! hari ini kira HARI BERTEMU KAWAN la kiranya. mereka diketegorikan seperti berikut:

prenzo #1
lokasi: pasir putih, sandakan.
masa: 11.30 pg
dijumpa: malik(ari2 jumpa) liza, lai, pet, max, aziz, syarazad, azlan, wan n nasran.
tak jumpa: since last sem. duh!
tahap kenal: classmate form lower 6.
reaksi: 2-3/5
sebab: em. biasa jek kot. cz cuti sem jek, kitorng LOVE wat reunion. haha. g pon most of them still contact kat fs.

kat mixcool,bt 4.
(Left: dunno, pet, liza, lai. (by: malik.haha)
)

prenzo #2
lokasi: k-box,bt4.
masa: 2.00-3.00 ptg
dijumpa: hazil, nadzirah, mieng n ida.
tak jumpa: since 2007/2008.
tahap kenal: classmate form 4/5
reaksi: 4/5 (sangat terkejut!)
sebab: time lower 6 still jumpa lg, except hazil. tapi pas masuk dip, terus hilang tah kemana.

haha. pic tyme form 5. yes! aku penah kuros.
(left: atma, nadzirah, keeb, hazil, dunno
)

gonjengan 1: 5sc1 '05. bestnya kalo dpt jumpa korng sume balek.

prenzo #3
lokasi: kompleks sukan, sandakan.
masa:5.00 ptg
dijumpa: ismarwati isgau
tak jumpa: since 2003!
tahap kenal: classmate form 1-3
reaksi: 6.5/5 (giler punya terkejut!)
sebab: kitorang time form 4 dipindahkan (dihalau, ayat yg betul) oleh pengetua, puan kalsom. coz sekolah ktorang still baru n xde class sains. group aku sume dah bpecah, termasuklah isma, yang ambil keputusan sambong study kt sek teknik. kat mane tah. pastu dia sambong lak ke politeknik. so memang tak jumpa dia dalam masa 2004-2009 !! can u imagine jumpa dia skarang! nk menangis pon ada. ceh!

pic tyme form 3. ya, paling kiri itu adalah EDWIN RICHARD! hhaaha
(left: edwink, dayang, isma, zai n es.)


gonjengan 2: form 3. x tao event apa tyme pic neh diambil. 6 tahon lalu kowt!. huhu
(maaf, gambar ini senget, kerana tersalah scan oleh cik zaidah, huhu)


sumbangan gambar2:
#1: en. ridwan. (tp actually dr camera aku. huhu)
#2: cik zaidah. (camera aku jugak. haha)
#3: http://www.mount-kinabalu-borneo.com/poring.html





Saturday, June 13, 2009

kisah temanku.

kawan aku ingin berubah. berubah menjadi insan yang baik katanya. meninggalkan dirinya yang lalu, diibarat seperti pungguk merindu sang rembulan. "jika kita bertemu nanti, kau pasti akan terkejut" bisiknya. aku bangga pada dirinya.

namun, rupanya, perubahan dirinya bermakna berakhirnya ikatan yang kami semai. ingin memulakan hidup baru, yakinnya. dengan menukar talian perhubungan kami. entahlah, apa yang dia cuba buktikan. buktikan pada dunia yang dia kuat,gamaknya. buktikan yang dirinya "kamu tak boleh hidup tanpaku". entahlah.

mungkin dia terlupa yang dirinya tak mungkin dapat menghapuskan, menanggalkan, menghakis satu perkara iaitu, kenangan.

selamat berjaya temanku. aku gembira setiap detik kita bersama.

re-post: Kawan. Sahabat. Teman.


sengaja aku meletakkan posting lamaku dari blog terdahulu. aku berada dalam situasi yang mungkin aku sendiri merekanya, dipinggirkan? dilupakan? diabaikan? hurm, tak tao la. yes, i cant live wthout them.

Kawan. Sahabat. Teman.

Ketiga-tiga rangkaian persahabatan ini membawa pengertian yang berbeza kepada saya. Ketiga-tiganya memberi impak yang berbeza dalam perhubungan seharian kita. Definisi di bawah adalah mengikut persepsi saya yang tidak boleh di guna pakai dalam akademik.


KAWAN. golongan yang berada dalam persekitaran seharian kita. Cth:kawan sekelas.perhubungan kita dengan mereka hanyalah sekadar urusan tertentu sahaja seperti membayar yuran kelas, mengutip duit Photostat dll. Kita tidak tahu (mungkin tak ambil peduli) mengapa kawan kita secara tiba-tiba bertukar imej, kerana pada kita, dia tak tersenarai pun dalam activ10 kita.


SAHABAT. Golongan yang berada dalam hidup anda 24/7. Perhubungan anda bukan sekadar ATM bergerak tapi juga mengetahui siapakah bekas-bekas (menunjukkan ramai) boyfriend; jua girlfriend anda. Merekalah yang mendengar dengan empathy setiap permasalahan anda. Golongan ini jugalah yang akan menjadi pakar motivasi dikala sahabatnya secara tiba-tiba merokok (*culture shock) mahupun ditipu kekasih (yang berkasih dengan anda). Kadangkala (mungkin setiap masa), bilik mereka akan menjadi wardrobe utama anda kerana golongan ini memegang prinsip, barangmu barangku jua. Kelompok inilah yang sering berada dalam top friends myspace dan memberi komen setiap gambar-gambar anda (walau kadangkala ter(Di)paksa melakukannya). Dengan sahabat jualah anda akan menjadi pengkritik bebas terhadap fesyen, imej kawan anda yang ‘over the top’. (*fashion victim) dan kebiasannya golongan ini mempunyai nama kumpulan tersendiri yang melambangkan merekalah manusia terkenal didunia ini.(*SS)


TEMAN. Golongan ini yang pada saya boleh di samakan dengan kekasih. Ianya pada mulanya berasal daripada SAHABAT, namun kerana caring yang berlebihan, menyebabkan timbulnya rasa sayang dan cinta di kalangan mereka. Tetapi, terdapat juga kes yang perhubungan ini dimulakan dengan KAWAN. ia biasanya terjadi melalui perkenalan dalam laman-laman sesawang(spt: sayangDsayang). Namun mengikut pengalaman lampau, perhubungan ini hanya bertahan selama 4-6 minggu sahaja.


Anda yang mana satu?

*culture shock: kejutan budaya yang berlaku akibat persekitaran dan kehendak diri yang memendam rasa selama ini.

*fashion victim: berlaku kepada mereka yang merasakan mereka kelihatan cantik memakai baju merah seluar hijau. Golongan ini harus di puji kerana mempunyai keyakinan diri yang maha tinggi.

*SS: syok sendiri.


Friday, June 12, 2009

100 hari.

yes, tahu. cite kat astro ria, 100 harijadi. sgt sweet walopon a bit cliche. im not going to be a mansor puteh, but cite dia wat aku terfikir dan ofcoz, berangan. seperti biasa.

kalau korang diberi peluang untuk ulang perkara sama, hari yang sama, korang nak masa bila?

biar kau jawab, (coz aku tao xde sape yg nk bace blog aku ni..hahah). aku nak ulang peristiwa 2 hari lepas, yang buatkan aku giler2 down sampai la sekarang..

ok jom mula!

before:

terbangun pukul 8.30 pagi. turun bawah. adik aku ngah tengok CERIA sorang-sorang. bagi dia sarapan, mandi. and sambung tidur. pukul 10.30 terbangun lg,bukak handphone. dia msg, suruh 12.30 dtg. kunci jam pukul 1.30 ptg. bangun 2.00 bukak hp, msg edwink n malique, nak join ke tak? edwink x join. DIA msg, suruh dtg pukul 3 la pulak. so ade masa nk tidur lg. pkul 4 gerak dr ruma ngan malique. tp game dah abis, Dia marah. xsampai 5 minit jumpa, tetibe 'kawan' dia call,"coach suh naik skarang, ada meeting." em ok. bye. nice to know u. end.

start detik tu, aku giler2 down.. hilang dah self-confidence yg madam shila ajar, subjek PR. "kondipen kena ada pada setiap PR" dia kate. hari tu, sume yg aku wat xkena. sampai la detik ni. so,

KALAU LA...


hari pertama

aku akan bangun pagi, pukul 7. bukak handphone. coz dia akan msg aku pukul 8, tny dah bangun lom (such a stupid question!). pastu, aku akan msg edwink n malique ajak dorang klua pukul 11 pg. coz aku tao edwink kononnya nk temankan mak die pegi shpping pukul 4 ptg. pastu, masak bubur, coz aku tao, adik aku akan mengada2 nak makan bubur, padahal mak aku dah masak mee. kemas umah siap-siap. tggu msg dia. and keluar. jumpa dia pukul 12.30, sempat tgok dia main hoki and happy ending.. heheh.

hari kedua.

aku akan masak bubur siap2 dr smalam lg, spy aku bleh tido lama. pukul 2.30 bangun. mandi sama2 ngan adik aku. msg malique jek. suh siap2, cz kol 4 ade mission nk dselesaikan. nk sampai baru bukak hp, so x bazir kedit berbalas2 msg tyme ngah driving. berbahaya tao x??!! jumpe dia, x ckap lgsung. tggu kwan dia call. and cakap : "tolong sampaikan salam kat kawan awak tu, kate kat die, tu trick lama la! bye n we are over!"

hari ketiga.

knci jam pkul 10.30pg, bangun, dapat msg dari dia n reply : "sorry, wrong number la, saya dah kawin. jgn ganggu sy lg!" hahaha

hurm. mesti sgt besh kan! haha. yg pnting sume yg berlaku tu pasti ada hikmahnya. mcam tagline cite kat aruna jek. hahaha



Wednesday, June 10, 2009

sanggopkah aku??

"Difahamkan setakat ini RTM sudah merancang mewujudkan TV Sarawak, TV Sabah dan TV Johor. Ini diikuti TV khas wilayah Utara, Timur dan Tengah yang berdasarkan format stesen radio tempatan RTM.

Menerusi projek itu, lebih 53,000 peluang kerja bakal ditawarkan terutama berkaitan kandungan siaran. Ini bagi mengisi lebih 175,000 jam siaran setahun meliputi berita, dokumentari, drama, hiburan dan sebagainya."

(7 Jun 2009; Kita bakal 'mabuk' TV; AMREE AHMAD;kosmo!)

Malaysia bakal menjadi seperti USA yg mempunyai tv station-nya yg tersendiri di setiap negeri. mungkin aku harus merendahkan diriku agar selari dengan kehendak pasaran? haha.


Tuesday, June 9, 2009

the nature city

setiap tempat mempunyai keistimewaan dan keindahan yang tersendiri. mungkin ia xlah segah Beverly Hills mahupun seromantik Vanice, tapi tanpa kita sedari, benda yang kita nampak buruk dan x bernilai itulah sesuatu yang sukar untuk dimiliki. aku cuba meyakinkan diri, yang Sandakan juga ada semua itu. aku potretkan melalui kepingan gambar yang aku dan my prenzo ambil tyme chur last week.

developing sandakan.
sebahagian Sandakan harbour yg belum siap.


kat sini semua hasil laut akan dikumpul. (kawasan tambak!)


ni pula jeti yg jadi teksi pada penduduk yang tinggal kat pulau-pulau kecil berhampiran.
ala2 macam cite bujang lapok tu, hint: pendekar mustar.



nama pon nature city, sah2 lah burung berterbangan sesuatu yang biasa dilihat.
tapi CONFIRM XDE tahi burung berjuritan* occay. ulang suara CONFIRM XDE!





*berjuritan: berselerak; bertaburan

thanx to: mr photoshop!